Whistleblowerordning

Kalundborg Forsyning har en whistleblowerordning, som giver mulighed for at indsende oplysninger om grove overtrædelser af miljøloven eller misbrug af økonomiske midler. 

Formålet med Kalundborg Forsynings whistleblowerordning er at undgå, at oplysninger om ulovlig adfærd m.m. tilbageholdes samt sikre, at sådanne oplysninger videregives til de relevante personer i organisationen.

Whistleblowerordningen indebærer, at der kan foretages indberetning i tilfælde af begrundet mistanke om alvorlige og kritisable forhold eller ulovligheder. Ordningen sikrer, at sådanne indberetninger behandles seriøst og på passende vis, og giver tryghed for, at enhver person der i god tro indberetter en alvorlig mistanke, vil være beskyttet mod repressalier eller lignende.

Indberet forhold via whistleblowerordningen

 

Hvorfor en whistleblowerordning

Formålet med Kalundborg Forsynings whistleblowerordning er at undgå, at oplysninger om ulovlig adfærd m.m. tilbageholdes samt sikre, at sådanne oplysninger videregives til de relevante personer i organisationen.

Formålet er ligeledes at forsikre medarbejdere og andre interessenter om, at de er beskyttet mod repressalier eller personforfølgelse, hvis de har rejst en problemstilling i god tro.

Hvem kan indberette til whistleblowerordningen?

Whistleblowerordningen hos Kalundborg Forsyning omfatter medarbejdere i Kalundborg Forsyning. Herudover kan andre eksterne persongrupper også indberette til Kalundborg Forsynings whistleblowerordning.

Eksterne omfatter:

  • Selvstændig erhvervsdrivende.
  • Aktionærer og medlemmer af direktionen, bestyrelsen, tilsynsrådet eller tilsvarende ledelsesorgan i selskabet.
  • Frivillige.
  • Lønnede eller ulønnede praktikanter.
  • Enhver, som arbejder under tilsyn og ledelse af samarbejdspartnere, underleverandører og leverandører.
  • Vikarer ansat ved vikarbureauer.
  • Tidligere og kommende medarbejdere mv.
Hvad kan der indberettes om?

Følgende forhold kan der indberettes om i god tro:

Enhver overtrædelse af lovgivning, der stammer fra EU-retten inden for følgende områder:

  • Tilbudsgivning og offentlige udbud
  • Finansielle tjenesteydelser, produkter og markeder, og forebyggelse af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme
  • Produktsikkerhed og -overensstemmelse
  • Transportsikkerhed
  • Miljøbeskyttelse
  • Strålingsbeskyttelse og nuklear sikkerhed
  • Fødevare- og fodersikkerhed, dyresundhed og dyrevelfærd
  • Folkesundhed
  • Forbrugerbeskyttelse og investorbeskyttelse, herunder fx. i den finansielle sektor 
  • Databeskyttelse og sikkerhed i netværk og informationssystemer
  • EU-konkurrenceret og statsstøtteregler
  • Selskabsskat
     

Alvorlige overtrædelser af anden lovgivning, herunder:

  • Oplysninger om strafbare forhold, herunder overtrædelse af tavshedspligt, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri, databedrageri, dokumentfalsk, hacking og aflytning af samtaler mellem andre, afpresning og bestikkelse mv. 
     
  • Grove eller gentagne overtrædelser af anden lovgivning, herunder lovgivning om magtanvendelse, skattelovgivning, bogføringsloven, tilsidesættelse af en lovbestemt handlepligt, samt efter omstændighederne, fx. lovgivning, som har til formål at sikre folkesundheden, sikkerhed i transportsektoren eller beskyttelse af natur og miljø mv. 
     
  • Seksuel chikane og andre former for grov chikane på arbejdspladsen fx. på grund af race, køn, sprog, formueforhold, nationale eller social oprindelse, politisk eller religiøst tilhørsforhold.
     

Øvrige alvorlige forhold, fx.: 

  • Tilsidesættelse af faglige standarder, der fx. vil kunne medføre en risiko for personers sikkerhed og sundhed.
     
  • Alvorlige fejl og alvorlige uregelmæssigheder forbundet med it-drift eller it-systemstyring.
     
  • Særlige tilfælde hvor mindre samarbejdsvanskeligheder indebærer store risici og dermed udgør et alvorligt forhold.
Hvad kan der ikke indberettes om?
  • Forhold vedrørende byggepladser eller tømning af tanke, da forhold herom skal indberettes andetsteds.
     
  • Forhold, som er fortrolige eller underlagt særlige tavshedspligtsbestemmelser, fx. sundhedslovens § 40.
     
  • Information, der omhandler national og andre EU- og NATO-landes sikkerhed. Sager inden for strafferetsplejen.
     
  • Forhold, der falder under bagatelgrænsen, fx forhold vedrørende medarbejderens eget ansættelsesforhold, tilsidesættelse af interne retningslinjer om mindre alvorlige forhold, fx. rygepolitik, sygefravær, alkohol, påklædning, privat brug af kontorartikler og oplysninger om mindre grove personalerelaterede konflikter på arbejdspladsen.
Hvordan indberetter jeg til whistleblowerordningen?

Kalundborg Forsyning har valgt, at indberetninger kan foretages skriftligt via Whistleblowerportalen, men ikke mundtligt. 

Indberet forhold via whistleblowerordningen

Proceduren for at indberette til ekstern ordning kan ses på Datatilsynets hjemmeside: https://whistleblower.dk/.

Hvordan håndteres indberetningen?

Alle indberetninger tages alvorligt og behandles strengt fortroligt. Kalundborg Forsyning har udpeget Horten Advokatpartnerselskab til at screene alle indberetninger for, om Kalundborg Forsyning er omfattet af whistleblowerordningen, og om indberetningen bør undersøges nærmere.

Horten vurderes som udgangspunkt at være upartiske og kompetente til at screene indberetninger, følge op på indberetninger og kommunikere med whistlebloweren, medmindre der er konkrete forhold, som indikerer andet.

Horten screener alle indberetninger, som kommer ind via whistleblowerordningen. Horten underretter Kalundborg Forsynings whistleblowerteam om alle indberetninger, dog uden at videregive konkrete oplysninger om indberetninger, herunder identiteten på whistlebloweren eller den person, indberetningen vedrører.

Hvis Horten vurderer, at indberetningen falder inden for whistleblowerordningen, giver Horten Kalundborg Forsynings whistleblowerteam adgang til indberetningen.

Anonymitet

Eksterne der ønsker at indberette til Kalundborg Forsynings whistleblowerordning kan kun foretage en fortrolig indberetning til whistleblowerordningen ved angivelse af navn.

Beskyttelse af personlige oplysninger

Beskyttelse mod repressalier

Hvis du indberetter til whistleblowerordningen, er du beskyttet mod negative konsekvenser forbundet med en indberetning afgivet i god tro. En indberetning er afgivet i god tro, når du havde rimelig grund til at antage, at de indberettede oplysninger var korrekte på tidspunktet for indberetningen, og at oplysningerne var omfattet af whistleblowerordningen.

Hvis du indgiver en indberetning i ond tro, kan det få negative konsekvenser for dig, og i særlige tilfælde kan der være grundlag for afskedigelse og politianmeldelse.

Hvis du som ansat oplever at blive mødt med ansættelsesretlige konsekvenser, fordi du har benyttet whistleblowerordningen, vil vi opfordre dig til at henvende dig til whistleblowerenheden, din tillidsrepræsentant eller faglige organisation.

Hvis whistleblowerenheden får viden om, at en ansat har oplevet ansættelsesretlige konsekvenser efter at have indgivet en indberetning i god tro, følges de sædvanlige procedurer hos Kalundborg Forsyning.

Whistleblowerens rettigheder

Whistleblowere får straks efter indgivelsen af indberetningen en bekræftelse på, at den er modtaget.

Whistlebloweren har ret til at blive orienteret om sagens behandling og eventuelt udfaldet heraf. Hvor meget eller hvor lidt der kan orienteres om, afhænger dog af det konkrete tilfælde og kan være begrænset af reglerne om tavshedspligt mv.

Registrerede kan udøve deres rettigheder i henhold til kapitel III i GDPR og reglerne om indsigtsret over for både Kalundborg Forsyning og Horten, dog med de begrænsninger der følger af lovgivningen, herunder fx tavshedspligten i whistleblowerloven.

En whistleblower, der indberetter i god tro, er beskyttet mod repressalier, som fx. kan være suspension, opsigelse, omplacering, lønnedsættelse og ændring af arbejdstid.

Kalundborg Forsyning og Horten må ikke videregive oplysninger i forhold til indberetningen til medarbejdere, der ikke har et arbejdsmæssigt behov for adgang til oplysningerne.

Hortens kontaktpersoner og øvrige medlemmer af Hortens whistleblowerteam og særlige medarbejdere er underlagt tavshedspligt efter whistleblowerloven og straffeloven.

Spørgsmål til whistleblowerordningen

Alle spørgsmål om whistleblowerordningen kan rettes til:

Søren Hornbæk Svendsen, partner og advokat hos Horten
Telefon 52 34 42 56
Mail: shs@horten.dk

Line Kromann, Forretningsdirektør (CBO)
Telefon 22 35 58 19
Mail: likr@kalfor.dk