Skybrud og oversvømmelse

Kraftige regnskyl er en af de klimaudfordringer, som Danmark står over for netop nu. 

Når der falder meget regn på kort tid, bliver kloaknettet overbelastet, så de ikke kan følge med. I sådanne situationer kan vandet i kloakken blive presset tilbage og ind i din bolig. 

Vi arbejder med forskellige løsninger som forhåbentlig kan afhjælpe oversvømmelser i fremtiden. Vi anbefaler at man som grundejer sikrer sin bolig mod oversvømmelse, så vandet kan holdes ude. 

Gode råd til at sikre din bolig før et skybrud:

  • Luk vinduer og døre.
  • Fjern værdigenstande fra kælderen, eller sæt dem højere op, så de ikke står direkte på gulvet.
  • Tjek, at udendørs riste, afløb og tagrender ikke er stoppet til af blade og snavs.
  • Sluk for elektriske apparater, der kan komme i kontakt med vandet.
  • Brug sandsække og krydsfinérplader til at blokere lavt placerede døre og vinduer.
  • Hav spande, skovle, koste og klude klar til opsamling af indtrængende vand.
  • Fjern løse genstande udendørs, for eksempel havemøbler, plantekasser eller stilladsværk.
...

Undgå vand i kælderen

I denne film kan du se hvordan du kan sikre din ejendom i mod vand i kælderen. 

Det uønskede vand kan være grundvand eller kloakvand. Vand løber nedad, så kælderskakter og lyskasser kan være nemme genveje for vandet. En kant foran skakt og kasse, kan måske bremse vandet.

Filmen er produceret i samarbejde med en lang række andre forsyningsselskaber.

Højvandslukke

Et godkendt højvandslukke, som er monteret af en autoriseret kloakmester, er den løsning som vi anbefaler vores kunder.

Et højvandslukke er et stykke kloakrør med to klapper, der automatisk lukker i, når regn- og spildevand løber baglæns pga. et overfyldt kloaksystem. Højvandslukket forhindrer på den måde, at beskidt regn- og spildevand strømmer ind i boligen ved skybrud.

Der findes forskellige typer af højvandslukke, hvilket også afhænger af, om der er et toiletafløb i kælderen. Højvandslukket kan desuden monteres på forskellige placeringer på matriklen. Få hjælp til at vælge det rigtige højvandslukke og placering fra en autoriseret kloakmester.

Du skal mindst en gang om året, og altid efter et skybrud, efterse og rense dit højvandslukke, så der ikke sidder snavs på lukkemaskinen. 

Pumpebrønd

Pumpebrønden etableres normalt uden for huset ved hovedkloakledningen. Der etableres en brønd hvor kloakledningen fra huset løber ud i. I brønden sættes en pumpe, som pumper kloakvandet videre ud i den offentlige kloakledning i vejen.

Hvis kloakken i vejen fyldes op, fx ved skybrud, kan kloakvandet ikke løbe tilbage i huset fordi der i pumpen er en ventil. Pumpebrønde anvendes også hvis husets kloakledning ligger lavt.

Tilbageløbsstop

Et tilbageløbsstop forhindrer kloakvandet fra kloakken ude i vejen i at blive presset op igennem afløbet og ind i din kælder, når det regner kraftigt, og kloakken ude i vejen ikke kan nå at lede regnvandet væk hurtigt nok.

Tilbageløbsstoppet monteres i den brønd, der samler kloakvandet lige uden for huset. Når tilbageløbsstoppet er lukket, vil kloakvandet fra kloakken i vejen blive presset ind i brønden i stedet for op gennem afløbet inde i huset.

Ulempen ved denne metode er, at når der presses store mængder vand fra kloakken ind i brønden, kan man ikke benytte afløbene inde i huset. Det er dog typisk kun i kortere tid dette vil stå på.

Regnvandsventil

Installeres nederst på et tagnedløb. Ved større mængder regnvand, fx skybrud, lukker ventilen i, hvorefter regnvandet afledes ud i fx haven, en faskine eller regnbed til naturlig nedsivning. Derved mindskes risikoen for at overbelaste kloaksystemet og risikoen for en oversvømmet kælder. 

Giv regnen mulighed for at sive ned i jorden

Anlæg din grund, så regnvandet kan sive ned i jorden og ikke løbe i kælderen. Store arealer med fliser eller asfalt forhindrer vandet i at sive naturligt ned. Har du en faskine i haven, bliver det offentlige kloaknet ikke belastet ved ekstremt vejr, hvilket igen kan være med til at forhindre overfyldte kloaker og vandtryk, der får vandet til at stige op i afløb og toiletter.
 

 

Kloakken i vejen er stoppet

Ved kraftigt regnvejr kan der ligge meget vand på kørebanen. Regnvandet kan simpelthen ikke nå at løbe ud i kloakken. Vand på kørebanen kan også skyldes, at vejbrønden eller vejristen er tilstoppet og skal renses.

Vejbrønden er det runde dæksel om ofte er placeret midt på vejen. Er vejbrønden stoppet, skal du kontakte Kalundborg Forsyning

Vejristen er firkantet og er ofte placeret i vejkanten ved fortovet. Er vejristen stoppet skal du kontakte Kalundborg Kommune.

Hvem har ansvaret for kloakken?

Den offentlige kloak ude i vejen ejes af Kalundborg Forsyning, og vi har ansvaret for at holde den i drift. Kloakken på din egen grund har du, som grundejer, selv ansvaret for. Det betyder, at hvis kloakken stopper, skal du selv kontakte en autoriseret kloakmester.

Jeg har vand/spildevand i kælderen

Har du afløb fra din kælder, er det dit ansvar, som grundejer, at sikre mod oversvømmelse i kælderen. Evt. med en højtvandslukke, så du kan holde vandet ude af kælderen.

Det er Kalundborg Forsynings ansvar at sørge for en velfungerende afledning af spildevand fra stueetagen, mens du selv har ansvaret for afledning af spildevand fra din kælder. Hvis du får vand i kælderen, er det dit ansvar, også selv om det løber ind fra kloakken.

Kan jeg nedsive mit regnvand?

Det er en god idé at lade regnvandet fra tage og belægninger sive ned i jorden. På den måde holder man regnvandet på egen grund og bidrager til dannelsen af grundvand.

Et nedsivningsanlæg til regnvand kan udformes på mange måder. Den mest almindelige metode er faskiner, som består af en plastickassette i jorden, hvor vandet nedsiver fra. Andre metoder kan være nedsivning direkte i græsplanen eller i et regnbed.

Inden du gør i gang skal du:

  • Ansøge Kalundborg Komme om at anlægge en faskine.
  • Få styr på tilladelser og afstandskrav til skel og bygninger.
  • Spørg Kalundborg Forsyning om muligheden for, at få tilbagebetalt op til 40% af dit tilslutningsbidrag, hvis du frakobler dit regnvand fra den offentlige kloak. 
  • Kontakt en kloakmester for at få afkoblet dit regnvand fra kloakken.

Alle afløb i huset er stoppet

Oplever du at vandet i toilettet ikke skyller ud, og andre afløb i huset også er stoppet. Så er der muligvis en tilstopning i den offentlige kloak. Kontakt os, så hjælper vi dig med at indkredse problemet.

Hvordan er afløbsforholdende på min grund?

weblager.dk kan du finde oplysninger om dine afløbsforhold.

I BBR registret kan du se om ejendommen er separat- eller fælleskloakeret.